BLOG    Facebook     Instagram     LinkedIn     Youtube    

A márka

A márka

A branding, más néven márkaépítés egyre gyakrabban használatos fogalom a reklámszakmában. A márka építés hasonló az arculattervezéshez, azzal a kis különbséggel, hogy míg az arculattervezést cégek, intézmények vonatkozásában szoktuk használni, addig a márkaépítést, brandinget inkább termékek, termékcsoportok esetében használjuk.

 

A márka, márkaépítés egy rendkívül izgalmas feladat. A márka, márkák célja tulajdonképpen egy olyan ígéret megfogalmazása a fogyasztók számára, amely magába foglal valamilyen többletértéket a konkurens termékekkel szemben.

Erre remek példaként szolgálhatnak mondjuk a kozmetikai termékek, azokon belül például a szempillaspirálok, melyek általában dúsítanak, hosszabbítanak, emelnek, viszont kiemelkedik közülük például a Rimmel féle legújabb szempillaspirál, amely amellett, hogy a felsoroltakból minden kedvező tulajdonsággal rendelkezik, még pluszba társaság középpontjába varázsolhatja egy szempillantás alatt a csábító londoni tekintettel rendelkező hölgyet.

Szlogen: Rimmel – Get the London look.

rimmel márka logó arculat

Jó példa lehet még a sokak számára közismert és nagy népszerűségnek örvendő régi  Marlbororeklámok, melyekben tulajdonképpen nem is magát a dohányterméket akarták a reklámcégek – tudatosan – a középpontba helyezni, hanem magát a sármosságot, férfiasságot megtestesítő Marlboro Man-t. Érdekessége ezeknek a reklámoknak, hogy eredetileg kifejezetten a női célcsoportot kívánta megcélozni a férfias, macsós színésszel, de ezen célcsoporton túlmutatva a férfiak is előszeretettel kezdték vásárolni a Marlboro cigarettákat, hogy ők is hasonlíthassanak – tudatosan vagy tudat alatt – a sármos, macsós megjelenésű Marlboro Man-re.

rimmel márka logó arculat

Persze a márka kép sem lehet teljesen megtervezett, hiszen spontán elemek is alakíthatják azt, például maga a márkázott termék minősége, története, neve, ára ahogy reklámozzák… stb, így a márka mindenképpen a komplex szimbólumok közé tartozik.

Logótervezés, márkaépítés, hol máshol, mint a Lollipop Reklámnál!


Kövess bennünket a Facebook-on is!

Kapcsolat  |  Adatkezelési tájékoztató  |  Adatvédelmi szabályzat  |  ÁSZF