BLOG    Facebook     Instagram     LinkedIn     Youtube    

Szitanyomás

Szitanyomás

 

 A szitázás vagy szitanyomás a négy fő grafikai sokszorosító eljárás legújabb típusa, melyet a textiliparban filmnyomásként ismernek.

 

 

 

 

Előnye, hogy olyan nyomatokat is elő lehet vele állítani, amit a többi eljárással csak nehezen vagy egyáltalán nem lenne lehetséges, és mivel nincs helyhez kötve, olyan felületekre is alkalmazható, mint például autók, házfalak stb. Kis példányszámnál gazdaságosabb eljárás a szitanyomás, viszont gyorsjáratú gépeknél itt is a magas példányszámmal jár jobban a pénztárcánk.

A vastag festékréteg felvitele miatt hosszú száradási idővel kell számolnunk, azonban bátran használhatunk több színt is az eljárás alkalmazásakor, a felhasználási felületek száma pedig szinte végtelen, hiszen szitázhatunk fémre, fára, textilre, műanyagra éppúgy, mint papírra, kerámiára és üvegre.

A festék, ami lehet akár fényvisszaverő vagy fluoreszkáló tökéletesen fedi a felületet, épp ezért alkalmas vékony vonalas grafikák megvalósítására is.

szitanyomás szitázás logózás póló nyomtatás

A sablon általi nyomtatás, a puskaporhoz hasonlóan szintén a Távol Keletről származik, ahol már évszázadokkal ezelőtt díszítettek textíliákat ezzel a technikával. Egy fa vagy fémkeretre (szitára) feszített szöveten keresztül kerül a festékréteg a hordozó felületre. A szövet a sablon hordozója, amelynek sablonmentes részein keresztül jut a festék az anyagra, a festék lehúzó kés segítségével. A modern eljárás során a sablont egy, a szövetre felvitt filmréteg adja. A filmréteg lámpával exponálva kiadja a nyomtatni kívánt mintát, amit ezután kimosnak és a filmréteg nélküli felületeken átfolyó festék pedig beszínezi a hordozó felületet.

 Ha szüksége van szitázott öntapadós matricára, névjegykártyatartóra, kirakatüvegre, pólóra, ajándéktollra, papírszatyorra vagy akár tapétára, pohárra, elkészítheti saját maga is, de inkább  csak írjon a Lollipop Reklámnak és mi megvalósítjuk minden ötletét!


Kövess bennünket a Facebook-on is!

Kapcsolat  |  Adatkezelési tájékoztató  |  Adatvédelmi szabályzat  |  ÁSZF