BLOG    Facebook     Instagram     LinkedIn     Youtube    

Nyomdai kisokos

Írta: Média ABC

Nyomdai kisokos

Nyomdai kisokos

 

Ablakos boríték
A boríték jobb illetve bal oldalán fóliával takart ablak található, így látható válik a levélre írt címzés.

 

Adathordozó
Számítástechnikai eszköz (floppy, CD, zip, stb.), amelyen a nyomdailag feldolgozásra kerülő anyagot rögzítik. Lényeges egyeztetni az anyagokat tartalmazó fájlok formátumát, az ezek kezeléséhez szükséges szoftverekkel a nyomdának rendelkeznie kell a munkák elkezdéséhez.

 

Alnyomat 
Szöveg alá nyomott világosabb színű homogén felület, vagy grafika.

 

Alnyomatrendszer
A szövegnyomat alatt helyezkedik el, a kereten belül. Legalább két különböző színű, egyedileg készített, bonyolult rajzolatú, 75ľm-nél kisebb vastagságú grafikai elemeket is tartalmazó

vonalrendszerből áll.

 

Átfutási idő
A kiadvány megrendelésétől a megrendelő igénye szerinti helyre történő szállításáig tartó időintervallum.

 

Behúzott melléklet
A kiadványba be nem kötött melléklet. Ilyenek például a színes magazinokba betett lapok.

 

Belív
A könyv jelentős részét alkotó kötészetileg összetartozó egység

 

Bemetszés, riccelés
Az a művelet, amikor nyomógépen megfelelő vágóelemek segítségével a papír keresztmetszetét csak részben vágják át. Bemetszést, riccelést alkalmaznak pl. az öntapadós fóliák kikészítésekor, a nyomtatott felső papírréteg a bemetszés vonalának megfelelően, könnyen leválasztható az alsó hordozórétegről.

 

Besütés
A könyvtábla és a gerinc közötti bemélyítés, mely a jó nyitást teszi lehetővé.

 

Biegelés
Hajtások jelző nyomása, amellyel a kiadvány (például könyvborító) jobb nyithatóságát, vagy (például prospektus, dosszié) könnyebb záródását biztosítják.

 

BMP
Windows (BitMap) pixelgrafikus adatformátuma.

 

Buktatás
A papírív megfordítása hátoldalának nyomtatásához úgy, hogy az alapilleszkedési pontok az ellenkező oldalra kerülnek, az oldalillesztési pont pedig a helyén marad.

 

CDR
Corel Draw vektorgrafikus adatformátum.

 

Cérnafűzés
Ívösszekapcsolás művelete fűzőcérnával.

 

CMS (Color Management Systems)
Egységes színkezelő rendszer, a kép bevitelétől a kinyomtatásáig biztosítja a színhelyességet.

 

CMYK
Olyan színrendszer, mely a Cyan, Magenta, Yellow, Black színeket használja.

 

Cromalin
Színes analóg proof, mely már az eredeti állományból készített filmről készül.

 

CTP
(computer to plate) Számítógépről közvetlenül nyomólemezre történő levilágítás

 

Denzitás 
A film fedettségét határozza meg, ha nincs megfelelő fedettség, akkor nem lehet jó nyomatot reprodukálni.

 

Direkt szín
Színminta vagy Panton-szám alapján meghatározható szín.

 

Digitális nyomtatás
A digitális állományból leképezett jelekből – egy lézer segítségével – a nyomóhengeren elektromos töltést hoznak létre, melyre feltapad a festékpor. A biztosabb festékátvitel érdekében a nyomathordozót ellenkező töltéssel töltik fel. A festékréteg rögzítése hő és nyomás hatására történik.

 

Dombornyomás 
Olyan nyomtatási eljárás, amelynek célja a betűk, rajzok relifszerű kidomborítása a papír felületéből. A dombornyomás lehet színes és vak, ami azt jelenti, hogy a domborítás nem színes.

 

DPI – Dot Per Inch
A pontok száma inchenként. A rendszer letapogatási, levilágítási elemeinek 25,4 mm-re eső száma

 

Drótfűzés
Ívek összekapcsolása fűzőkapcsok átütésével. Változatai: irkafűzés, tömbfűzés

 

DTP
DeskTop Publishing, számítógépes kiadványszerkesztés

 

EAN kód
(European Article Number Code) Árucikkek azonosítására használt, 8 v. 13 jegyű vonalkód szabványa.

 

Egyenkénti csomagolás
A kész kiadvány egyesével fóliába csomagolható. A késztermék egyenkénti csomagolása általában áttetsző fóliába.

 

Envelope (védőborító)
A kötéstáblát védő, de azzal fizikailag nem összetartozó, rendszerint nyomott lap. Grafikai megjelenése kiemelten fontos a könyv esztétikai összképe szempontjából.

 

Élőfej
A szedéstükör felső szélén elhelyezett, a szerző nevét és a könyv címét vagy az oldalon tárgyalt téma címét, esetleg az oldalszámot is tartalmazó szövegsor.

 

EPS
PostScript vektorgrafikus adatformátum.

 

Fájlformátum
Az anyagokat tartalmazó fájlok formátumát egyeztetni kell, az ezek kezeléséhez szükséges szoftverekkel a nyomdának rendelkeznie kell a munkák elkezdéséhez.

 

FCO
(film coated offset) vékonyan mázolt ofszetpapír, mely az LWC-nél jobb minőségű.

 

Felületkezelés
Fóliázás, lakkozás: meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.

 

Flexonyomtatás
Magasnyomtatási eljárás, főként tekercselt csomagolóanyagok, tapéták készítésére alkalmazzák. Jellegzetessége, hogy nyomóformaként flexibilis anyagokat, gumit vagy műanyagot használnak, és az alkalmazott festék párolgásos száradású, gyorsan száradó kis viszkozitású speciális festék, amellyel a papíron kívül alumínium-, celofán-, PVC- vagy egyéb műanyag felület is jól nyomtatható.

 

Font
A GEM-rendszer alatt egy font egy betűtípus egy változatának egy fokozatát jelentette. A vektoros TrueType és a PostScript 1 esetében az összes fokozat adatait (leírását) egyetlen fájl tartalmazza. Természetesen külön fájl az antikva, külön a kurzív, (fél)kövér és (fél)kövér kurzív változatokat. Egy-egy fájl jelent egy fontot. Az előbbiekből következik, hogy ha egy betűből több változatra van szükség, akkor újabb fájloknak kell tartalmaznia a leírásuk adatait. Mivel egy név alatt legfeljebb négy fájl lehet, ilyenkor új nevet adnak a többi betűfajtának.

 

Fóliázás, lakkozás
Felületkezelési eljárás. Meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.

 

Forma-lakkozás, -fóliázás
Felületkezelés az oldalnak csak egyes, meghatározott részein.

 

FTP 
File Transfer Protocol, nagyméretű file-ok adatcseréjét segíti az Internet segítségével

 

Gerinc
Könyvek, folyóiratok, tömbök nyitási oldalával szemben levő, élben találkozó alkotórészeinek (hajtogatott ívek, lapok) megnevezése.

 

Gerinccím
A könyv, vagy időszaki kiadvány gerincén elhelyezett cím. Magyarországon a gerinccím alulról felfelé tart.

 

Guilloche
Bizonyos geometriai törvények szerint egymásba fonódó, védő vonalmintázat.

 

Hajtogatás
Ívek hajtogatása – pontos méretre vágás után – késes, táskás és kombinált könyvkötészeti hajtogató gépeken történhet. A hajtogatási módot, amely lehet egy negyed-, fél-, egész-, tizenhat vagy harminckét oldalas hajtás, a kilövés, a nyomtatás, valamint a papír vastagsága határozza meg. Tekercsnyomógépeken a hajtogatásokat a gép egységét képző komplett hajtogatómű végzi.

 

Holográfia
Fényképészeti eljárás, amellyel a tárgy térhatású képét lehet előállítani lézersugár interferenciája alapján.

 

Hologram
Holográfiával készített kép.

 

HTML
(hyper text transfer protocol) A Web univerzális nyelve, szöveges dokumentumok jelölési rendszere

 

Imprimatúra
Nyomás engedélyezése, jóváhagyása; Végső levonat a kinyomtatott anyagról. az utolsó tördelt szerzői korrektúra, amelyen a kiadó (megrendelő) engedélyt ad a nyomtatásra. Az imprimatúra javítása után már csak a nyomda és a kiadó hivatalos megbízottjainak jelenlétében szabad változtatni.

 

Írisz nyomtatás
Olyan színnyomó eljárás, amikor több színt nyomtatnak egyszerre, ezek a színek egymással fokozatosan egybeolvadva jelentkeznek a nyomathordozón.

 

Irkafűzés
A kiadvány gerincén elhelyezett két vagy több kapocs, amely a kiadvány összefogását szolgálja. Minimálisan 8 oldalas, legfeljebb a papír vastagságától függően 80-112 oldalas munkáknál alkalmazható

 

ISBN szám
(International Standard Book Number) Könyvek nemzetközi (UNESCO) 10 számjegyu azonosító száma. A nemzeti ISBN irodától (Országos Széchenyi Könyvtártól) lehet kérni. A könyvnek általában az impresszum oldalán szokás elhelyezni.

 

ISSN szám
(International Standard Serial Number) Időszaki kiadványok és sorozatok nemzetközi (UNESCO) 8 számjegyű azonosító száma. Az ISBN számhoz hasonlóan, szintén igényelni kell.

 

JIT
(Just In Time) “épp idejében” módszer, mely alkalmazásával egy cég nem tart raktáron nagy alapanyag készleteket, hanem olyan ütemezésben szállíttatja azokat, ahogyan azt a termelés igényli.

 

JPEG formátum
(Joint Photographie Experts Group) Igen elterjedt tömörítési eljárás 256 színárnyalatú vagy annál több színű raszteres képek tárolásához. A JPG a TIF formátummal szemben “veszteséges” eljárás, a kép minősége a tömörítés arányában romlik, de ezt egy bizonyos határig az emberi szem nem veszi észre. A JPG formátumban levő képállományok nevének kiterjesztése rendszerint: JPG (Az eljárás a nevét az azt kidolgozó csoportról kapta.)

 

Kapitális oromszegő
A könyvtest gerincére fej- és lábrésznél felragasztott színes textilcsík.

 

Kartonok
Olyan papírtermékek elnevezése, amelyek négyzetmétertömege 180g/m˛ feletti, ill. az ITJ szerint 250-400 g/m˛ között van. A nyomdaiparban leggyakrabban használt típusai az alabástrom-, kromó-, műnyomó, ofszet-, levelezőlap- és játékkártya-karton.

 

Kasírozás
Papírnyomat, kinagyított fotó, plakát, stb. szürkelemezre, műanyagra, fára, stb. való felragasztása.

 

Keménytáblás könyv
Olyan kiadvány, amelynek a fedele 1,5 3,5 mm vastag kötészeti lemez egészpapír, egészvászon, félvászon, műbőr vagy bőrborítással.

 

Képfelbontás
A nyomandó kép részletgazdagságának mértéke. Két változata van: 1. Digitális feldolgozásnál egysége a dpi (dots per inch), vagyis az egy hüvelykre (inch) jutó pontok száma; 2. Fotótechnikai (hagyományos) feldolgozásnál egysége a raszter, vagyis az egy négyzetcentiméterre jutó pontok száma.

 

Kifutó kép
egy vagy több oldalán szegély (margó) nélkül megjelentetett kép. A kifutó képet tartalmazó nyomtatványok tervezésekor figyelembe kell venni, hogy a kép szegélymentesnek szánt szélein végső körülvágáskor néhány (3-5) mm-t levágnak.

 

Kilövés
A kiadvány oldalainak elhelyezése az íven. A végleges formátumra való hajtogatásnál, az oldalak megfelelő sorrendben követik egymást.

 

Kolofon
Kolofon az a záradék, melyben a kiadvány kiadására és gyártására vonatkozó technikai jellegű információk szerepelnek. A kolofon helye a könyv utolsó lapja, esetleg a címnegyed copyright-oldala. Az impresszum és a kolofon jellegzetes információi gyakran közösen jelennek meg. A szedők általában „névjegyként” kezelik és megformálásukra különös gondossággal ügyelnek.

 

Kötészet
Nyomdai műveletcsoport. Főbb típusai: cérnafűzés, irkafűzés, (gerincragasztás), táblakészítés, ragasztókötés, normál és dupla spirálozás, stb.

 

Lakkozás
A nyomási műveletek befejezése, festékrétegek teljes száradása után a papírt teljes egészében, vagy részben, fényes sima lakkréteggel vonhatjuk be, ami jelentősen növeli a nyomat esztétikai értékét, tartósságát. Célszerű magas vagy ofszetnyomásnál papíroldalanként kétszer lakkozni, jobb fedettség, a jobb minőség kedvéért. Szitalakkozásnál annak nagyobb fedettsége miatt elegendő az egyszeri lakkozás.

 

Layout
angol; szedési vázlat a layout segítségével közlik a szedővel a leendő nyomóforma kívánt beosztását (vázlat, makett, beosztási terv). A layout fontos elem a kézirat-előkészítésben.

 

LCD
(liquid cristal display) Folyadékkristályos kijelző

 

Lehúzódás:
Az a jelenség, amikor a friss, még meg nem száradt nyomat felületéről a nyomdafesték a következő ív hátoldalára tapad.

 

Leporellóhajtás
Olyan párhuzamos hajtások, amelyek párosával kerülnek egy lap azonos oldalára.

 

LWC
(lightweight coated) kis négyzet-métertömegű mázolt papír

 

Magasnyomtatás
Az a nyomtatási eljárás, amelynél a nyomóelemek felülete közel egy síkban vagy hengerpaláston van, a nemnyomó elemek pedig ettől alacsonyabban helyezkednek el.

 

Mélynyomtatás
Az a nyomtatási eljárás, ahol a nyomóelemek bemélyednek a nemnyomó elemek felületébe. A nemnyomó elemek felületéről a festéket az ún. festéklehúzó kés (rákel) húzza le.

 

Moaré
A rácspontokból álló alapszínek egymáson való elforgatásakor keletkező mintázat

 

Mutáció
Részleges szövegcsere

 

Műnyomó papír
Minőségigényes termékek előállítására alkalmas, teljesen zárt, erősen simított felületű, mindkét oldalon mázolt papír

 

MWC
közepes súlyú és mázolású papír 75-130gr/m2

 

Nyomathordozó
A nyomathordozók azok az anyagok, amelyek felületére valamilyen nyomtatási eljárással megfelelő minőségű nyomat készíthető. Nyomathordozó lehet elsősorban papír, de műanyag, bőr, textília, fa és üveg is.

 

Nyomdai ív
Alapegység a könyvek terjedelmének megállapítására.
Egy nyomdai ív=16 oldal, amelyből a formátumoknak megfelelően különböző szorzószámokkal az A/5 ív terjedelem kiszámítható (a nyomdai ív fogalma független attól, hogy pl. egy könyvet 32 oldalanként nyomtatnak).

 

Nyomóforma
A nyomóforma a nyomó- és nem nyomó elemek olyan meghatározott rendszere, amely a szöveg- és képi információkat magába foglalja. A nyomóformáról a nyomtatás folyamata során a nyomathordozó adott felületeire festékréteget juttatva kialakul a nyomat.

 

OCR
(optical character recognition) Optikai karakterfelismerés

 

Ofszetnyomás
Az ofszetnyomás egy közvetett síknyomás.
A termelésben geometriailag a rotációs elv alapján, vagyis hengeres felületről hengeres felületre történik a nyomtatás. A hengerre feszített nyomólemezről a festékes rajzi elemek egy gumikendős henger közvetítésével jutnak el a nyomathordozóra. Ez egy közvetett nyomtatási eljárás, ezért kapta az “ofszet” elnevezést.

 

Ofszetpapír
Alapanyaga famentes, fehérített cellulóz. Tömör, zárt felületű, íróképes, merev tartású papír.

 

Opacitás
A papírívnek az a képessége, hogy az mennyire képes eltakarni az alatta levő lapon vagy a hátoldalon levő nyomatot.

 

Összehordás
Könyvek vagy egyéb feldolgozás-technikai termékek alkotórészeinek ívek lapok sorrendbe gyűjtése.

 

Pagina
Oldalszám, amit a kiadvány oldalain alul vagy felül helyeznek el.

 

Pantone szín
Standard színrendszer, melynek kódszámait a világon egységesen értelmezik.

 

Passzer
Egymásra nyomtatott színek illeszkedési pontossága.

 

Passzerhiba
Nyomaton észlelhető hiba, mikor a 4 alapszín nem fedi le teljesen egymást.

 

PDF formátum
(portable document format)
Eredetileg az Adobe Acrobat szoftver által használt, de ma már más DTP programok által is támogatott formátum “nyomdakész”, formázott (nem módosítható) dokumentumok tárolására. A PDF állományok egységesen jeleníthetők meg vagy nyomtathatók ki különböző számítógépes rendszereken, ezért például az Interneten is gyakran használják ezt a szabványt.

 

Perforálás
A papír eloírt helyén szaggatott késsel való beütése a le, ki vagy széttéphetőségének elősegítésére.
Adott irányban történő sorozatos átlyukasztás (hajtogatás közbeni perforálás, tömbök perforálása), sorlyukasztás. Számla, megrendelés- vagy sorszámtömbök használata során szükség van arra, hogy a papír egy része könnyen leszakíthatóvá váljék. Ezt szolgálja a sorlyukasztás.

 

Pixel
Egy önállóan megjeleníthető pont raszteres grafikus eszközökön (képernyő, nyomtató stb.).

 

PS (PostScript)
Az Adobe cég által kifejlesztett, de ma már nemzetközi szabványnak tekinthető formátum, illetve leíró nyelv “nyomdakész” szöveges dokumentumok és képek tárolására. A PS dokumentumok tömörítés nélküli ASCII állományok, kiterjesztésük rendszerint: .PS vagy .EPS. Megjelenítésükhöz speciális szoftver, illetve a PS nyelvet ismerő nyomtató kell.

 

Ragasztókötés
Puhafedelű könyveknél alkalmazott kötési eljárás.
Az egymásra hordott íveket együttesen behelyezik egy ragasztókötő gépbe, ahol a könyvtest a szorítópofák közé kerülve egy biztos tartást nyer, ezután az egész egy marókés fölé kerül, ahol a könyv gerince egy meglehetősen durva felületet kap. Az így nyert durva felület meglehetősen sok ragasztóanyagot képes felvenni. A gép megkeni a könyv gerincét ragasztóval, majd a borítóba akasztja. A könyvkötés utolsó fázisa a ragasztóanyag kihűlése után a könyvtest három oldalon való körülvágása.

 

Rácssűrűség
10 mm-re eső rácspontok száma, me.:vonal/cm, használatosabb formája az 1 inch-re ( 2,54 mm) per vonal az “lpi”-line per inch

 

Rácsrabontás, raszter (screen, halftone):
Árnyalatos képek nyomtatását lehetővé tevő módszer: szabályos távolságokban elhelyezkedő különböző méretű pontok, amelyek elég sürűek és aprók ahhoz, hogy „becsapják” a szemünket, ugyanis a pont halmazban az egyes pontokat nem látjuk, s így a halmaz folytonos árnyalatnak tűnik. A rácssűrűség mértéke vonal/cm, angol nyelvterületen lpi (vonal/hüvelyk); azt fejezi ki, hogy cm-enként (hüvely kenként) hány pontot, sötét foltot számolhatunk meg.

 

Retusálás
Képjavítás, képtisztítás. Alapjában a képeredeti (papírkép, diakép, vagy scannelt grafika) sérüléseinek, színhibáinak kijavítása, de a képekkel való manipulációra is alkalmazzák, megváltoztatva annak valódiformáját.

 

RGB
(red, green, blue) Az additív színingerkeverés (pl. színes monitoroknál) alapszínei: vörös, zöld, kék.

 

RIP 
Raster Image Processor, a PostScript fordítója, amely értelmezhetővé teszi a ps-t a nyomtatók, levilágítók számára.

 

RTF
(Reach text format) Leginkább a PostScripthez hasonló szabványos formátum “nyomdakész” szöveges dokumentumok és képek tárolására. Az RTF formátumot sok nagy kiadvány- és szövegszerkesztő program ismeri.

 

SC
Mázolatlan simított papír, kevésbé fényes felületű 40-80g/m˛.

 

Szálirány
A papírív oldalaránya és a gyártási irány viszonya (hossz szálirány, kereszt szálirány)

 

Szedéstükör 
A kiadvány oldalainak a margók által határolt területe, ahol a szedett szöveg, illusztráció elhelyezkedik. Az élőfej a szedéstükrön belül, az oldalszámok azon kívül helyezkednek el.

 

Szennycímoldal 
A borítólap és a belső címlap között elhelyezkedő oldal, amely többnyire csak a könyv címét tartalmazza.

 

Szitanyomtatás:
Speciális nyomtatási eljárás. Lényege, hogy a szitanyomófesték, a szita szabadon hagyott felületén keresztül jut a szita alatt levő nyomathordozóra. Szitanyomtatással bármilyen nyomathordozóra és hengeres felületre is készíthető nyomat.

 

Színbontás 
a színes képeredetiről a komplementer szűrőn keresztül készített felvétel a cián, a bíbor és a sárga nyomószín formájában. A negyedik nyomószínhez (feketéhez) a három színszűrőn keresztül külön-külön készített felvétel adott megvilágítási aránnyal.

 

Tamponnyomás
Nem sík felületek nyomására szolgáló eljárás.

 

Tipográfia
Egy kiadvány megtervezésének tudománya és művészete. A tipográfia alatt értjük a könyv tervezése, szedése során alkalmazott eszközök összességét.

 

TIFF (Tagged Image File Format):
Képek, nem vektoros grafikák állományformátuma.

 

TXT
(text) Szöveges állomány.

 

URL
(uniform resource locator) Internet cím megadásának egy módja

 

Ultraibolya sugárzás
A látható sugárzásnál kisebb, de kb. 1nm-nél nagyobb hullámhosszúságú monokromatikus összetevőkből álló sugárzás.

 

Utánnyomás
Újrarendeléskor a nyomdatermék újranyomtatása tárolt nyomóformáról.

 

Vágójel
Feldolgozásra kerülő ívekre nyomtatott vonalak, amelyek a vágások helyeit jelölik.

 

Vaknyomás
Dombornyomás papírba. Általában keményebb kartonokba, papírlemezekbe nyomnak domború vagy homorú felületet (pl.: könyvborító, mappa, meghívók stb…).

 

Vákát oldal
Kiadvány tipográfiai elrendezésből adódóan üresen maradt oldala. A műszaki szerkesztő a könyvtervben áthúzott körrel jelöli.

 

Vektoros grafika
Olyan rajzok, melyek matematikailag leírva tárolódnak az állományokba. Pl.: .cdr (CorelDraw), .ai (Adobe illustrator)

 

Vízjel
Papírgyártás során vízjelhengerrel a még nedves papírt gyengén tömörítik.

 

Vonalkód
A vonalkód különböző szélességű, egymástól megfelelő távolságra lévő fekete és fehér csíkokból áll, melyeket leolvasáskor a vonalkód olvasó megvilágít. A fekete és a fehér csíkok eltérő mértékben verik vissza a fényt, amit a készülék érzékel és értelmez (dekódol), majd az adatokat továbbítja a számítógépnek. A sikeres leolvasást hang- és fényjelzés szokta kísérni.

 

Volumenpapír
Fajlagos térfogata nagy, szerkezete laza, a papír megkívánt vastagsága miatt általában simítatlan. Töltőanyagot nem tartalmaz. Nedvszívó, puha papír, amelyet 60-120 g/m˛ tömeghatárok között gyártanak.


Kövess bennünket a Facebook-on is!

Kapcsolat  |  Adatkezelési tájékoztató  |  Adatvédelmi szabályzat  |  ÁSZF