BLOG    Facebook     Instagram     LinkedIn     Youtube    

Hogyan tervezzünk plasztikkártya grafikát?

Hogyan tervezzünk plasztikkártya grafikát?

A plasztikkártyának a grafikai tervét könnyebb megtervezni, mint gondolnánk, csak rendelkeznünk kell az ehhez szükséges információkkal.

Mielőtt bármilyen nemű plasztikkártya grafikához hozzáfognánk, fontos tudnunk, hogy a plasztikkártyák pontos, vágott mérete 85.6 x 54 mm. Minden plasztikkártya grafikának tartalmazni kell egy úgynevezett kifutót, melynek mérete 91.6 x 60 mm.

 

A kifutónál fontos ügyelnünk arra, hogy a plasztikkártyánk lényegesebb, nyomandó elemeinek (név, elérhetőségek) a vágott méreten belül, kb. 3 mm-es kereten belül kell lenniük.

A plasztikkártyák grafikájának tervezése során nem csupán a méreteket, hanem a grafikát alkotó színeket is pontosan definiálnunk kell, hiszen többféle megközelítés is létezik:

1. CMYK színek: ezek a nyomdában használt alapszínek (cián, magenta, sárga, fekete);

2. Pantone színek: ezek a nyomdában használt direkt színek.

A plasztikkártyák grafikáját alkotó színek általában kikeverhetőek a CMYK színekből, de léteznek olyan speciális esetek is, amikor egy adott szín csak direkt színnel érhető el. Azért fontos ezeket a szempontokat is figyelembe vennünk a plasztikkártyák grafikájának tervezése során, mert 1-1 különleges szín akár módosíthatja a darabárunkat is, hiszen bonyolultabb eljárást kell alkalmaznunk a kivitelezéséhez. Amennyiben mégis egyedi pantone színt választunk, az elküldött fileban pontosan definiáljuk a típust! (pl.: orange – P151)

A hozott plasztikkártya grafikai anyagokat az alábbi formátumok egyikében kérjük leadni:

1. vektorgrafika;

2. .ai, .pdf, .eps, .cdr (.cdr max. V12-ig);

3. képek: eps, tif, psd – felbontás min. 254 p/i, CMYK és nem pedig RGB;

4. programok: illustrator, PhotoShop, CorelDraw;

5. amennyiben a plasztikkártyák grafikai anyaga szöveget is tartalmaz, úgy azt minden esetben görbévé kell alakítani, vagy a grafikához mellékelni kell a fontkészletet is;

6. a plasztikkártyák grafikáját mindig szerkeszthető formátumban kell leadni, hogy az esetleges apróbb módosításokat el tudjuk végezni!

 

Egy összetettebb plasztikkártya grafika tartalmazhat változó elemeket is, mint például név, beosztás, sorszám, stb.. Ilyen esetekben az adatokat, mindig egy adatbázisban (excel, dBase, txt …) kérjük átadni, a pontos kivitelezés érdekében. Hasonlóan az adatokhoz, a változó arcképeket is adatbázisban kérjük megadni jpg. formátumban, a grafikai tervhez illeszkedő méretarányban, adatbázisból történő hivatkozással a kép nevére.

 

Természetesen lehetőség van extrákat (mágnes- és aláíráscsík) is elhelyezni a plasztikkártyák grafikájában, ennek paramétereiről az alábbi elérhetőségek egyikén kérhetsz felvilágosítást. Keress minket még ma!

 


Kövess bennünket a Facebook-on is!

Kapcsolat  |  Adatkezelési tájékoztató  |  Adatvédelmi szabályzat  |  ÁSZF