BLOG    Facebook     Instagram     LinkedIn     Youtube    

Korrektor, korrektúra, olvasószerkesztő

Korrektor, korrektúra, olvasószerkesztő

Nincs olyan nap, hogy ne találkoznánk első osztályos hibával valamelyik reklámanyagban. Pontosan tudjuk mi is, hiszen naponta szembesülünk azzal, hogy a saját írásunkat nagyon nehéz javítani, szemünk elsiklik a hibáink felett. Egy jó korrektor-olvasószerkesztő feladata, hogy a felmerülő helyesírási és nyelvhelyességi hibákat észrevegye és kijavítsa.

 

 

Vegyünk egy magazinkészítést!

A főszerkesztő, rovatvezető kiosztja az újságírók feladatait, majd a beérkezett cikkeket elküldi a korrektor részére, aki az első korrektúraforduló után javítva visszaküldi azokat. Fontos, hogy a korrektor nem írja át a cikkeket, meghagyja az újságíró stílusát, és csak akkor változtat, ha az már feltétlenül szükséges. A javított, korrektúrázott szöveg kerül a tördelőhöz, aki a betördelt magazint küldi vissza újabb korrektúrafordulóra. Számtalan hiba merülhet itt fel, pl. elválasztás és sortörés, amit a korrektor kijavít – így készül el a végleges magazin.

korrektor korrektúra

Egy jó korrektor egyben olvasószerkesztő is

Nem elég helyesen írni, fontos, hogy egy jó korrektor olvasószerkesztői feladatokat is ellásson, hiszen több szem többet lát alapon sokszor vesz észre stilisztikai hibát, vagy javasol módosításokat. Az olvasószerkesztői munka azért is fontos, mivel a hibátlan írott anyag a bizalomkeltés alapvető feltétele, ezáltal nem mindegy, hogy milyen benyomást keltünk kiadványainkon keresztül az ügyfélben.

Ma már nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy étlap-, szórólap- vagy weblapszöveg korrektúra és olvasószerkesztés nélkül menjen nyomdába, vagy kerüljön fel a webre. Korrektor-olvasószerkesztőnk számos neves újságot, weboldalt, könyvet és egyéb kiadványt ellenőriz, több százezer magazin, szórólap kerül ki a kezeiből havonta.

Fordulj hozzánk bizalommal! 


Kövess bennünket a Facebook-on is!

Kapcsolat  |  Adatkezelési tájékoztató  |  Adatvédelmi szabályzat  |  ÁSZF