BLOG    Facebook     Instagram     LinkedIn     Youtube    

Keresőmotort indít a Facebook

Írta: Kreatív Online

Keresőmotort indít a Facebook

Sajtótájékoztatón mutatta be a Facebook a Microsofttal közös fejlesztésű, Graph Search névre keresztelt keresőmotorját, ami konkurenciát jelenthet majd a Google-nak is.

 Egyedi Facebook Timeline fejlécek

 

 

Mark Zuckerberg sajtótájékoztatón jelentette be kedden, hogy Graph Search néven keresőmotort fejlesztett ki a Facebook, amelynek tesztelésére már most regisztrálhatnak az érdeklődők. A kereső annyiban más, minta Google, hogy nem kulcsszavak alapján listáz általános találatokat, hanem ismerőseink tevékenységét követhetjük figyelemmel, vagy akár – Zuckerberg egyik példáját idézve – azt is megnézhetjük, hogy milyen indiai éttermet ajánlanak indiai barátaink, de ennél sokkal komplexebb feltételeket is megadhatunk a rendszernek.

 

A Graph Search segítségével négy dologra kereshetünk rá, emberekre, fényképekre, helyekre és érdeklődési körökre, tehát a kereső lényegében mindent listáz, amit ismerőseink vagy azok ismerősei korlátozás nélkül megjeleníthetőként állítottak be. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a felhasználóknak jobban oda kell figyel ni, mit és kinek osztanak meg a Facebookon, ha nem akarják, hogy életük minden részlete visszakereshető legyen.

 Egyedi Facebook Timeline fejlécek

 

A Facebook a Microsofttal együttműködésben fejlesztette a Graph Search-öt, ezért ha az nem listáz releváns találatot (ami a fejlesztés korai szakaszában várhatóan elég gyakori lesz), akkor automatikusan a Bing keresőjét ereszti rá a kulcsszavakra. A kereső tehát úgy tűnik, valóban méltó ellenfele lehet a Google-nek, ahogy a Facebook csetalkalmazása és üzenetküldő rendszere is részben felváltotta az emailfiókokat és csetszoftvereket.

Zuckerberg a sajtótájékoztatón elmondta, a felhasználói élmény fokozása motiválta őket a kereső megalkotásában, az üzleti szempontok egyelőre nem játszanak szerepet. A bejelentés hatására a Facebook részvényeinek ára nyár óta nem tapasztalt csúcsra, 1,5 százalékkal 30,76 dollárra emelkedett.

 Egyedi Facebook Timeline fejlécek


Kövess bennünket a Facebook-on is!

Kapcsolat  |  Adatkezelési tájékoztató  |  Adatvédelmi szabályzat  |  ÁSZF